Popoldanski spanec – da ali ne?

Popoldanski spanec lahko uniči noč

Čas branja: 2 minuti

Popoldanski spanec je namenjen predvsem otrokom, vendar si ga tudi odrasli še vedno radi privoščimo. Običajno smo potem polni energije in povsem prerojeni. Včasih pa se zbudimo še bolj utrujeni kot prej. Zakaj? Ali je popoldanski spanec res dober? Ali pa morda slabo vpliva na nas in kakovost našega spanja?

Od česa je odvisna korist popoldanskega spanca?

ALI STE VEDELI?

Krepčilni spanec je lahko blagodejen, če je kratek in si ga privoščimo zgodaj popoldne. Ne priporočamo pa ga ljudem, ki imajo težave s kronično nespečnostjo.

Po spancu smo lahko polni energije, povečajo se lahko delovna vnema, osredotočenost in koncentracija. Blagodejno lahko vpliva na našo biološko uro, če čutimo utrujenost zaradi časovnega zamika na potovanju ali izmenskega dela. Tako lahko nadoknadimo primanjkljaj spanja, če se ponoči nismo naspali. Korist popoldanskega spanca pa je nedvomno odvisna od časa, v katerem si ga privoščimo. Pri tem moramo upoštevati svoj ritem. Večinoma postanemo zaspani zgodaj popoldne in takrat je pravi čas za krepčilni spanec. Če pa smo zjutraj spali dlje, zgodaj popoldne verjetno ne bomo zaspani. Prav tako ne bomo zaspani zvečer, če si bomo popoldne privoščili daljši spanec. Priporočljivo je, da popoldanski spanec traja od 15 do 20 minut. V tem času pridobimo ravno prav energije za preostanek dneva. Prav zato se imenuje krepčilni spanec. Če si spanec privoščimo v kasnejših popoldanskih urah ali če traja dlje, lahko zaradi tega zvečer kasneje zaspimo ali pa ponoči slabše spimo.

Ljudem, ki imajo težave s kronično nespečnostjo, popoldanskega spanja ne priporočamo, saj poruši cirkadiani ritem (24-urni proces budnosti in spanja) in še bolj zakasni večerno uspavanje.

Ali smo po popoldanskem spancu še bolj zaspani?

Če spimo več kot 30 minut, je bolj verjetno, da preidemo v fazo globokega in REM-spanca. V tem primeru se zbudimo z neprijetnim občutkom zmedenosti in neprespanosti, zato spanec nima poživljajočega in osvežilnega učinka, ampak smo po njem še bolj zaspani.

Kdaj popoldanski spanec ni dobra odločitev?

ALI STE VEDELI?

Če nas muči nespečnost, se poskusimo izogniti popoldanskemu spancu in raje vzpostavimo reden urnik nočnega spanja.

Popoldanski spanec, ki traja do 20 minut, ne more biti škodljiv, zlasti če z njim nadomestimo skodelico kave ali pločevinko energijske pijače. Nekaj povsem drugega pa je, če traja več kot 30 minut ali si ga privoščimo pozno popoldne, saj v tem primeru zmoti našo notranjo uro. Zato zvečer morda ne bomo mogli zaspati ali pa se bomo ponoči prebujali. Pride lahko tudi do kroničnih težav s spanjem.

Popoldanski spanec in nespečnost

Če nas muči nespečnost, je popoldanski spanec sicer zelo mamljiv, vendar negativno vpliva na spanje ponoči. Zato moramo biti pozorni, da se ne ujamemo v začaran krog nočne nespečnosti in dnevnega spanja. Čeprav se morda sliši nenavadno, poskusimo popoldanski spanec nadomestiti z vadbo, da bomo ostali budni do večernega odhoda v posteljo.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto