Vas muči zimska nespečnost?

Zimsko obdobje se zdi kot ustvarjeno za spanje. Pa pozimi res bolje spimo?

Čas branja: 3 minute

 
 

Nizke temperature, dolge noči in pomanjkanje svetlobe kar kličejo po topli postelji. Vendar pa ima prav pozimi veliko ljudi težave s spanjem, nekateri govorijo kar o zimski nespečnosti. Kaj so razlogi za to in kako si lahko pomagamo?

Suh zrak in pretopla spalnica

Ko zunanje temperature padejo, običajno vključimo gretje. Stanovanje postane prijetno toplo, kar pa lahko ponoči povzroči marsikatero težavo. Če je temperatura previsoka, postane zrak suh, posledično se izsuši sluznica v ustih in nosu, zaradi česar se ponoči prebujamo. V spalnici naj torej ne bo pretoplo, priporočena temperatura je okrog 18 stopinj. Če je zrak kljub temu presuh, si lahko pomagamo z vlažilnikom.

Pomanjkanje dnevne svetlobe

Pozimi je manj dnevne svetlobe kot v drugih letnih časih. Izmenjavanje svetlobe in teme pa je za spanec zelo pomembno. Izpostavljenost sončni svetlobi v možganih spodbuja področje, ki uravnava melatonin in telesno temperaturo, kar vpliva na našo budnost oziroma zaspanost. Med spanjem naša telesna temperatura pade. Presnova se upočasni, poveča pa se izločanje melatonina, ki se spet zmanjša zjutraj, ko smo izpostavljeni sončni svetlobi. Kaj pa pozimi, ko so tudi jutra siva, sonca pa ni od nikoder? Pomagamo si lahko tako, da skušamo ujeti čim več dnevne svetlobe – takoj zjutraj odgrnemo zavese in smo čim več zunaj ali vsaj ob oknu. Preden se odpravimo spat, pa se izognemo premočni umetni svetlobi. Prostor raje osvetlimo z manjšimi namiznimi lučmi.

Pomanjkanje motivacije za telesno aktivnost

Krajši, hladni in sivi dnevi lahko povzročijo tudi pomanjkanje motivacije za telesno aktivnost. Ravno ta pa je morda ključ do izboljšanja kakovosti našega spanca. Zato se pozimi večkrat opomnimo, da je gibanje pomembno tako za telesno in duševno zdravje. Odpravimo se v naravo ali pa telovadimo doma. Telesni dejavnosti pa se izogibajmo vsaj 3 ure pred spanjem.

Poiščimo pomoč

Našteti dejavniki ne vplivajo le na kakovost spanca, ampak tudi na kakovost našega življenja. Zato je pomembno, da poskrbimo za dobro higieno spanja. Tudi tehnike dihanja nam lahko pomagajo, da bomo hitreje zaspali.

Če nam to ne pomaga, je morda čas, da obiščemo zdravnika. Za nasvet lahko vprašamo tudi farmacevta ali pa si pomagamo sami z zdravilom Noctiben Mea, ki je učinkovita rešitev pri občasni nespečnosti. V lekarnah je na voljo brez recepta.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto