S tehniko dihanja do izjemnega spanca

Tehnike za sprostitev in lažje uspavanje

Čas branja: 2 minuti

Zaradi stresa, skrbi in drugih negativnih misli, ki se nam podijo po glavi, ko poskušamo zaspati, težje zaspimo in tudi spimo slabo. Če želimo to spremeniti, se moramo pred spanjem umiriti.

Sprostitev s tehniko dihanja 4 7 8

Če smo napeti, nam lahko pomaga dihanje s trebuhom. Uležemo se na hrbet, dihamo globoko iz trebuha, da vdihnemo čim več zraka. Pri vdihu se trebuh dvigne, pri izdihu pa spusti. Tako dihanje je globlje od dihanja z zgornjim delom prsi, zato vdihnemo več kisika.

Mnenje strokovnjakinje

mdDaIMQVH1c


Preizkusite dihalne vaje za izjemen spanec.

Štetje

Štetje je uveljavljena in učinkovita vaja, s katero preženemo neželene misli. Štejemo od 100 nazaj in začnemo od začetka, če se vmes izgubimo. Zamislimo si, da smo z vsako številko bližje spancu. Za še boljše rezultate lahko to tehniko uporabimo skupaj z drugimi, na primer z vizualizacijo in dihanjem. Če štejemo vsak vdih, preprosto sledimo štetju in ga ne pospešujemo.

Vizualizacija

Pri vizualizaciji pozornost usmerimo na sliko ali zgodbo, s katero preženemo skrbi in misli, zaradi katerih ne moremo zaspati. Uležemo se v posteljo, zapremo oči in se sprostimo. Poskusimo si predstavljati pomirjujoč prizor ali dogodek, ki se nam je vtisnil v spomin, na primer najljubše počitnice, kotiček v gorah, otok, kjer se valovi mirno zlivajo po obali, ponavljajoče se gibanje ali del vadbe. Ta metoda je individualna, torej je samo od nas odvisno, kaj si bomo predstavljali.

Pri drugih metodah vizualizacije se uporabljajo standardne slike ali zgodbe. Predstavljamo si na primer, da ležimo pod kupolo spanja, ki nam zagotavlja varnost in udobje. Opazujemo kupolo (obliko, sestavo, velikost, barvo) in jo prilagodimo svojim željam. Predstavljamo si, da so vse stvari, ki nas motijo, ostale na drugi strani kupole, da ne morejo priti do nas. Počakale nas bodo na drugi strani, da se bomo z njimi spopadli, ko bomo na to pripravljeni.

Pri metodi z reko spanja se naučimo razmišljati o trenutkih, ko smo zaspali brez težav. Ta metoda temelji na prepričanju, da podzavest ve, kako sproščeno spati. Predstavljamo si, da smo kot list na mirni reki, in pustimo, da nas tok nosi, kot nas nosi podzavest do globokega spanca.

Svoje misli lahko umirimo tudi s številnimi stoletja starimi tehnikami, med drugim z meditacijo. Kadarkoli jih lahko izvajamo doma, verjetno pa bomo potrebovali nekaj časa, da jih izpopolnimo. Preizkusimo lahko različne oblike meditacije (npr. mantra, vipasana) in zavestno dihanje.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto