Nespečnost

Spanje je izjemno pomemben del življenja, saj vpliva na veliko bistvenih bioloških funkcij ter na telesno in čustveno zdravje. Včasih pa se nam zgodi, da zaradi različnih razlogov ponoči ne moremo spati. Neprespane noči se lahko začnejo ponavljati in prerasejo v dolgotrajno nespečnost.

Kaj je nespečnost?

Nespečnost je motnja spanja, ki vpliva na naše počutje ponoči in podnevi. Moteni so običajni vzorci spanja, kar vpliva na kakovost življenja. Gre za motnjo, pri kateri:

  • težko zaspimo,
  • se ponoči prebujamo,
  • se prezgodaj zbujamo.

Zaradi slabe kakovosti spanja ali pomanjkanja spanja se lahko pojavi utrujenost, poslabšata se koncentracija in spomin, zmanjša se delovna učinkovitost in poveča možnost prometnih nezgod. Med dolgoročne posledice spadajo tudi debelost, sladkorna bolezen in slabša telesna odpornost.

ALI STE VEDELI?

Zaradi pomanjkanja spanja se bistveno zmanjša sposobnost za vožnjo.

  • Če smo budni 18 ur, je sposobnost za vožnjo približno enaka, kot če imamo v krvi 0,05 % alkohola (0,5 g alkohola na kg krvi).
  • Če smo budni 24 ur, je sposobnost za vožnjo približno enaka, kot če imamo v krvi 0,1 % alkohola (1 g alkohola na kg krvi).
VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

nespečnost

Primarna in sekundarna nespečnost

Pri primarni nespečnosti težave s spanjem niso neposredno povezane z drugo zdravstveno težavo.
Pri sekundarni nespečnosti pa se težave s spanjem pojavijo zaradi drugih vzrokov, na primer zaradi bolezni (depresije, zgage, tesnobe, astme, artritisa, demence ipd.), bolečine, nekaterih zdravil ali drugih snovi (alkohola, kofeina ipd.).

Akutna in kronična nespečnost

Nespečnost glede na trajanje delimo na akutno in kronično.
Akutna nespečnost se pojavi občasno zaradi posamezne težave, na primer zaradi stresnega življenjskega dogodka, bolezenskega stanja ali večjega časovnega zamika na potovanju (angl. jet-leg). O kronični nespečnosti pa govorimo, če se težave s spanjem ponavljajo najmanj trikrat na teden in trajajo najmanj tri mesece. Običajno oseba zaradi teh težav postane zelo zaskrbljena.

Kaj povzroča nespečnost?

Vzrok za nespečnost je večinoma zelo težko ugotoviti, ker jih je pogosto več. Eden od najpogostejših je stres oziroma zaskrbljenost zaradi dela, finančnih težav, družinskih ali medosebnih odnosov, družbenega položaja in podobnih težav. Vsi smo bili že kdaj zaskrbljeni in smo o težavi razmišljali podnevi in ponoči, tako da nam nikakor ni pustila spati.

ALI STE VEDELI?

Med spanjem možgani še vedno delajo in pomembno prispevajo k odstranjevanju odvečnih ali nevarnih snovi iz telesa, obdelavi informacij, utrjevanju spomina, učenju in delovanju drugih višjih možganskih funkcij.

Mnenje strokovnjakinje

Ed_N7G8WL0I

Najpogostejši vzroki občasne nespečnosti

stres in zaskrbljenost

hrup, majhni otroci

brezposelnost

izmensko delo

večji časovni zamik na potovanju

bolečina

nosečnost

bolezen

neželeni učinki nekaterih zdravil

razvade

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto