Stres – glavni povzročitelj akutne nespečnosti

Stres lahko negativno vpliva na spalne navade

Čas branja: 2 minute

Težavne okoliščine lahko negativno vplivajo na vse vidike našega življenja. Skrbi glede zdravja, dela, osebnih odnosov in finančnih težav lahko negativno vplivajo na naše spalne navade, kar je povsem običajno in razumljivo. Vseeno pa se moramo zavedati pomena spanja in njegovih pozitivnih učinkov ter pravilno ukrepati, ko nastopijo težave.

Povezava med stresom in spanjem

Spanje je ključnega pomena za dobro zdravje in učinkovito delovanje imunskega sistema. Prav tako je ključno za dobro duševno zdravje, ki nam pomaga pri spopadanju s stresom, depresijo in tesnobnostjo. Strokovnjaki domnevajo, da sta stres in spanje tesno povezana.

Kaj se zgodi, ko smo pod stresom(1)

  1. Potrebujemo več časa, da zaspimo. Težave običajno premlevamo pozno v noč, težko odmislimo moteče misli, zato potrebujemo več časa, da zaspimo.
  2. Ponoči se pogosteje prebujamo. Zaradi skrbi se večkrat prebujamo in le s težavo spet zaspimo.
  3. Spanec ni preveč kakovosten. Zaradi begajočih misli in nočnega prebujanja slabše spimo.

Poskrbimo za higieno spanja

Začaran krog akutne (občasne) nespečnosti lahko vodi v razvoj kronične nespečnosti, zato moramo pravočasno prepoznati pomen dobrega spanca. Skrb za higieno spanja in prakticiranje tehnik dihanja nam lahko pomagata zaspati hitreje, še pomembnejša pa je njuna pomoč pri obvladovanju in zmanjševanju stresa. Če ne zmoremo izboljšati svojega spanja, je morda napočil čas, da obiščemo zdravnika. Lahko pa v lekarni vprašamo za Noctiben Mea, zdravilo brez recepta, ki se priporoča pri kratkotrajnem zdravljenju občasne nespečnosti pri odraslih.

Vir:

1. Dolenc Grošelj, L. Is there a link between stress and sleep [VIDEO]. Gradivo za interno rabo. 2019.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto