Ali ste tudi vi pod stresom in ne morete (za)spati?

Stres lahko negativno vpliva na spalne navade

Čas branja: 2 minute

Težave na nekem področju lahko negativno vplivajo na vse vidike našega življenja. Tako lahko skrbi glede zdravja, dela, osebnih odnosov in finančnih težav škodijo tudi našemu spancu. Če zaradi skrbi slabše spimo, ni to nič neobičajnega. Zavedati se moramo pomena spanja in njegovih pozitivnih učinkov ter pravilno ukrepati, ko nastopijo težave.

Spanje je osnova za dobro počutje in učinkovito delovanje imunskega sistema. Prav tako je pomembno za duševno zdravje ter nam pomaga pri spopadanju s stresom, depresijo in tesnobnostjo. Kakovosten in ustrezno dolg spanec izboljša naše razpoloženje in nas napolni z energijo ter lahko pozitivno vpliva na našo delovno storilnost.

Kaj se zgodi, ko smo pod stresom?

  1. Potrebujemo več časa, da zaspimo. Težave običajno premlevamo pozno v noč. Težko jih odmislimo, zato potrebujemo več časa, da zaspimo.
  2. Ponoči se pogosteje prebujamo. Zaradi skrbi se večkrat zbudimo in le s težavo spet zaspimo.
  3. Spanec ni dovolj kakovosten. Zaradi begajočih misli in nočnega prebujanja slabše spimo.

Čim prej poskrbimo za dobro higieno spanja

Začarani krog občasne nespečnosti lahko vodi v razvoj kronične nespečnosti, zato moramo pravočasno prepoznati pomen dobrega spanca. Pomembno je, da se v posteljo odpravimo vsak dan ob istem času in tako vzpostavimo rutino. Pred spanjem ne uporabljamo elektronskih naprav, ki oddajajo modro svetlobo. Poleg tega poskrbimo, da je spalnica naš prostor za sprostitev, da je temna, čista in brez navlake. Čez dan se dovolj gibamo in pazimo, kaj jemo in kdaj. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, razporejeni čez dan. Zadnjega si privoščimo vsaj 2 uri pred spanjem. Pred spanjem se izogibamo kofeinu in alkoholu.

Učinkovita rešitev pri občasni nespečnosti

Če se kljub upoštevanju teh nasvetov spanje ne izboljša, je morda čas, da se posvetujemo z zdravnikom ali s farmacevtom. Pri težavah zaradi občasne nespečnosti je učinkovita izbira Noctiben Mea, ki je v lekarnah na voljo brez recepta. Vsebuje doksilaminijev hidrogensukcinat, ki dokazano skrajša uspavanje, podaljša spanec in izboljša njegovo kakovost, zato lahko pomaga pri vseh treh vrstah akutne nespečnosti (težave z uspavanjem, nočno prebujanje in prezgodnje zbujanje). Njegova ključna prednost je, da deluje že po prvem odmerku, torej še isto noč, zato ga lahko vzamemo po potrebi. Optimalni učinek občutimo takoj, ne šele po večtedenskem jemanju kot pri zdravilih rastlinskega izvora ali prehranskih dopolnilih.

 

Priporočeni odmerek za odrasle je ½ tablete do 1 tableta na dan. Po potrebi se lahko vzameta do 2 tableti na dan. Enkratni dnevni odmerek je treba vzeti zvečer, od 15 do 30 minut pred spanjem, ne sredi noči ali proti jutru oziroma podnevi. Po jemanju zdravila je treba spanju nameniti dovolj časa. Zdravljenje traja od 2 do 5 dni. Starejšim in bolnikom z ledvično ali jetrno okvaro se priporoča najmanjši odmerek. Kombinacija z alkoholom ni priporočljiva, saj poveča sedativni učinek. Zaradi zmanjšane pozornosti je lahko vožnja ali uporaba strojev povezano s tveganjem.

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto