Poletna nespečnost

Poletje je iz več razlogov izjemen letni čas, a nekaterim lahko prinese težave.

Čas branja: 3 minute

Ali poleti le s težavo zaspite? 

Znana pesem Georgea Gershwina pravi: »Poletni čas in življenje je tako enostavno ...« Morda res, ampak kaj pa spanje? Ste tudi vi eden tistih, ki poleti le s težavo zaspijo? Če ste odgovorili pritrdilno, potem spadate med številne ljudi, ki trpijo za poletno nespečnostjo. Po navedbah Ameriške akademije za medicino spanja (AASM) 36 % odraslih poleti spi manj kot običajno. (1) Kako lahko izboljšate vaš spanec med toplimi poletnimi nočmi?

Naj poletje ne vpliva na kakovost spanca

Daljši dnevi, toplejše noči, počitnice. Poletje je idealen čas za telesno in duševno sprostitev ter iskanje notranjega miru. Počivanje in sprostitev sta zagotovo pomemben del splošnega zdravja, ne pozabimo pa na pomembnost spanja, saj prav tako močno vpliva na zdravje. V poletnih mesecih nas zlahka zanese. Zaradi številnih aktivnosti ne spimo dovolj dolgo ali pa le s težavo zaspimo zaradi vročine. Kmalu lahko ugotovimo, da je spanec krajši in manj kakovosten. Zapomnimo si: če ne spimo dovolj, naslednji dan težje opravljamo vsakdanje naloge, dolgotrajne težave s spanjem pa lahko vplivajo na naše zdravje.

Toplejše noči, več težav s spanjem 

Poletje je iz več razlogov izjemen letni čas, a nekaterim lahko prinese težave. Čez dan se temperature dvignejo in tudi ponoči ostanejo precej visoke. Sonce zaide kasneje, zaradi česar smo pogosto aktivni dlje časa, kot bi bili sicer. Prav tako nas lahko motijo vlažnost, komarji in različne oblike alergije, kar lahko pripelje do poletne nespečnosti. Zaradi vseh teh dejavnikov poleti težje zaspimo.

Da bi se izognili omenjenim težavam, upoštevajmo nekaj nasvetov.

  1. Spalnica naj bo spalno kraljestvo (brez komarjev). Spalnica naj bo vse leto prostor, kjer se sprostimo in počutimo varno. Poskrbimo, da bo čista in vzdrževana, izberimo primerno ležišče in drugo opremo. Poleti pa to ni dovolj, saj se pojavi nov motilec spanja – nadležni komar! Zato na okna namestimo komarnike in sobo pred spanjem skrbno preglejmo. Nič ni bolj nadležno kot komarjevo brenčanje, ko želimo zaspati.
  2. Prezračimo spalnico. Ne samo komarji, tudi vročina nas lahko drži pokonci. Če zunaj ni res zelo vroče, pred spanjem odprimo okna. Tako bomo spalnico prezračili in ohladili, svež zrak pa bo blagodejno vplival tudi na naš spanec. Prav tako ne pozabimo zatemniti luči, preden odpremo okna, saj bodo v nasprotnem primeru komarji hitro našli pot v našo spalnico.
  3. Zatemnimo okna. Poleti lahko zaradi daljšega dneva postanemo zaspani kasneje kot v drugih letnih časih, a vseeno potrebujemo dovolj počitka. Le temna spalnica lahko zagotovi globok in krepčilen spanec. Zatemnimo jo z žaluzijami ali posebnimi zavesami ter odstranimo elektronske naprave, ki oddajajo svetlobo.
  4. Izberimo primerna oblačila. Prava oblačila ugodno vplivajo na spanec, še posebej poleti, ko se tudi več potimo. V toplih poletnih nočeh naj bodo lahka, udobna in iz naravnih materialov, ki koži omogočajo dihanje. Če takih oblačil nimamo, lahko spimo goli.
  5. Vzdržujmo rutino spanja. Dobra rutina spanja lahko izboljša kakovost spanja, a jo je težko vzdrževati, še posebej poleti, ko smo običajno bolj aktivni. Vendar bi morali biti čim bolj dosledni in vsako noč leči k počitku ob isti uri.
  6. Pazite na prehrano. Poleti je vse malo kasneje, tudi večerje. Za dober spanec so priporočljivi manjši obroki, ki so razporejeni čez dan. Priporočljivo je, da zadnjega pojemo vsaj dve uri pred spanjem. Zvečer tudi ne pijmo pijač s kofeinom in alkoholnih pijač. V pomoč pri izbiri ustrezne prehrane smo pripravili nekaj predlogov.

Če težave s spanjem še vedno ostajajo ... 

Če nam kljub upoštevanju nasvetov ne uspe dovolj spati, je morda čas za obisk zdravnika ali lekarne, kjer je na voljo zdravilo brez recepta Noctiben Mea, ki se priporoča pri občasni nespečnosti.

Vir:

1. https://www.newswise.com/articles/summer-is-long-on-fun-short-on-sleep

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto