Spalnica je kraljestvo spanja

Naj spalnica postane prostor za sprostitev in varno zavetje

Čas branja: 2 minuti

Prijetno je imeti prostor, v katerem se lahko sprostimo in se počutimo varne. Prostor, kjer se lahko po dolgem dnevu spočijemo, odklopimo misli in se napolnimo z energijo, da bomo kos novim izzivom. Ali si tak prostor lahko ustvarimo doma? Spalnica je prava izbira.

Za dober spanec potrebujemo pravo okolje, razen če smo izjemno utrujeni. Spalnica sicer ni edini dejavnik, ki prispeva k dobremu spancu, vsekakor pa je eden od ključnih. Če želimo poskrbeti za dobro higieno spanja, je nedvomno priporočljivo, da preverimo svoje spalno okolje, torej spalnico, saj lahko nekatere podrobnosti vplivajo na spanec. Če se želimo v njej počutiti varno in sproščeno, naj bo namenjena samo spanju. Zato v njej ne gledamo televizije, ne beremo elektronske pošte, ne jemo in ne počnemo drugih stvari, ki niso povezane s spanjem ali ljubezenskim življenjem, saj se pri takšnih dejavnostih ne moremo sprostiti in zaspati. Svojemu telesu damo vedeti, da je spalnica naše kraljestvo spanja.

5 nasvetov, kako urediti kraljestvo spanja

1. Dobra vzmetnica = dober spanec
Dobra vzmetnica je najpomembnejši pogoj za dober spanec. V bogati ponudbi izberemo vzmetnico, ki zagotavlja udobje in oporo. Hkrati ne smemo pozabiti, da se sčasoma obrabi in izgubi oporo – takrat jo moramo zamenjati.

2. Hlad in svežina
Če nas zebe, se lahko pokrijemo z dodatno odejo, če pa nam je prevroče in se potimo, nam to lahko uniči dober spanec. To ne pomeni, da mora biti vso noč prižgana klimatska naprava. Dovolj je že, da pred spanjem odpremo okna (razen če je zunaj res vroče). Tako ohladimo in prezračimo prostor, v katerem bo zaradi svežega zraka spanec še prijetnejši.

3. Tema 
Zatemnjena spalnica je pravi prostor za globok in osvežilen spanec ter za vzdrževanje rednega urnika spanja. Človeško telo se po naravi prilagaja svetlobi in temi. Zaspani postanemo, ko se začne temniti, jutranje sonce pa nas povsem prebudi. Na našo notranjo uro vplivajo svetlobni signali, ki jih zaznajo očesni živci. Če nimamo senčil, ki bi dobro zaustavila svetlobo, si lahko omislimo masko za spanje.

4. Brez elektronskih naprav
Televizija in druge elektronske naprave oddajajo modro svetlobo, ki – preprosto rečeno – našemu telesu sporoča, da moramo ostati budni. Ta svetloba moti našo notranjo uro in poslabša kakovost spanja. Poleg tega nam spanje lahko uničijo informacije, ki jih prejmemo in obdelujemo pri branju elektronske pošte ali novic, negativen vpliv pa ima tudi stres.

5. Brez navlake
Na policah in drugih površinah v spalnici ne kopičimo odvečnih, nepotrebnih stvari. Najosnovnejše stvari imamo blizu, morda na nočni omarici, vse ostalo, kar bi nas lahko motilo ali omejevalo, pa pospravimo v predale in omare.

Pomembno je, da ne zaspimo že med gledanjem televizije ali ob branju na kavču. Ko postanemo zaspani, se odpravimo v spalnico, ki je namenjena nočnemu spancu.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto