Ali tudi vi spite premalo? Nikar!

Spite več in izkoristite svoj potencial

Čas branja: 2 minuti

Poleg zdrave prehrane in rednega gibanja je kakovosten spanec eden od temeljnih pogojev za zdravo življenje, saj prispeva k obnovi našega telesa. Če ne spimo dovolj, naslednji dan težje opravljamo običajne naloge, dolgotrajne težave s spanjem pa lahko vplivajo celo na naše zdravje.

Enega od treh odraslih muči nespečnost

Izjemno aktiven življenjski slog in prenatrpan urnik vplivata na vzorce spanja. Če pri spanju ne upoštevamo svojega naravnega bioritma, lahko pride do težav, tudi do nespečnosti.

Danes ima težave s spanjem ena tretjina odraslih, kar pomeni, da težko zaspijo, se ponoči prebujajo ali se zbujajo prezgodaj.

Kaj je zdrav spanec?

Če želimo razumeti, kaj pomeni zdrav spanec, moramo najprej vedeti, kako spanje poteka. Spimo v več zaporednih ciklih. Običajno se v eni noči ponovi pet ciklov spanja, ki jih ni dobro prekiniti, saj se razlikujejo. Faza globokega spanca je na primer najpomembnejša v prvem ciklu. Zato mora biti spanec ponoči dovolj dolg, dovolj globok in nemoten, da se lahko z vsemi cikli vzpostavi zdrav vzorec.

Posamezni cikel spanja traja od 90 do 110 minut, sestavlja pa ga pet faz – ena faza REM (hitro premikanje oči, angl. rapid eye movement) in štiri faze NREM (brez hitrega premikanja oči, angl. non-rapid eye movement). Telo med vsako fazo deluje drugače. Vse faze so pomembne zlasti za učenje, pomnjenje in obnovitvene funkcije. Posamezni cikel spanja pa se konča le, če odspimo vse faze.

Kaj pomeni dovolj spanja, je odvisno od starosti in življenjskega sloga. Na splošno velja, da naj bi odrasli spali od 7 do 9 ur, vendar je dejanska potreba po spanju odvisna od posameznika. Če se zbudimo spočiti, prebujeni, zbrani in dobre volje, je naš spanec dober.

Posledice pomanjkanja spanja

Če spimo premalo, moramo nekaj spremeniti, saj se sicer lahko poslabša delovanje delov možganov, ki skrbijo za budnost, pozornost, čustvovanje in višje kognitivne procese. Zmanjša se lahko delovna učinkovitost, saj pri delu lahko postanemo počasnejši in težje učinkovito rešujemo težave.

Poleg tega se težje zberemo in odločamo. Čez dan je raven energije nizka in nič čudnega ni, če podnevi zaspimo. Postopoma se zaradi pomanjkanja spanja slabše počutimo ali postanemo celo depresivni. Poveča se tudi možnost poškodb.

Težave, ki se lahko pojavijo zaradi pomanjkanja spanja

  • utrujenost in izguba energije
  • težave s koncentracijo, motnje spomina in izguba spomina
  • zvišana raven stresnega hormona
  • tesnoba
  • razdražljivost
  • zaspanost podnevi, ki lahko vodi v nesreče v gospodinjstvu, na delovnem mestu ali v prometne nesreče
  • moteno družabno in družinsko življenje
  • vedenjske težave
  • zmanjšane kognitivne sposobnosti

Poiščimo pomoč

Tudi če (še) nimamo zdravstvenih težav in menimo, da nam manj spanja ne škodi, pomanjkanje spanja nedvomno vpliva na naše počutje. Če želimo izkoristiti svoj potencial, moramo dovolj spati. Če nam to ne uspe, moramo obiskati zdravnika ali se posvetovati s farmacevtom. Pri težavah zaradi občasne nespečnosti pa je učinkovita izbira zdravilo Noctiben Mea, ki je v lekarnah na voljo brez recepta.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto