Z dnevnikom spanja do boljšega spanca

Dnevnik spanja nam pomaga ugotoviti, ali je slabša kakovost spanca povezana s spalnimi navadami ali morda tudi s pomanjkanjem spalne rutine.

Čas branja: 2 minuti

Dnevnik spanja je namenjen spremljanju in spoznavanju posameznikovega vzorca spanja. Pomaga nam ugotoviti, ali je slabša kakovost spanca povezana s spalnimi navadami ali morda tudi s pomanjkanjem spalne rutine, na kar lahko vplivamo sami.

Zakaj voditi dnevnik spanja?

Z zapisovanjem podrobnosti spoznamo svoje spalne navade in ob težavah primerno ukrepamo. Vidimo, kako na naš spalni vzorec vplivajo zunanji dejavniki, kot sta prehrana in telesna vadba, ter jih poskušamo prilagoditi, da bi dosegli optimalen spanec.

Pri ugotavljanju vzrokov za nespečnost je dnevnik spanja neprecenljiv tudi za zdravnika, saj tako lažje prepozna vzorce, povezane z nespečnostjo.

Kako dolgo voditi dnevnik spanja?

Splošno priporočilo je, da dnevnik spanja izpolnjujemo vsaj en mesec, čeprav lahko nekatere spalne vzorce prepoznamo že prej. Za zanesljive rezultate je pomembno, da smo dosledni in da informacije zapisujemo vsak dan.

Dnevnik spanja lahko najdete TUKAJ. Svetujemo vam, da si ga natisnete in redno izpolnjujete.

Katere informacije so pomembne?

V dnevnik spanja vpisujemo:

  • čas spanja ter oceno kakovosti spanja in dnevnega počutja (1 – zelo slabo, 5 – odlično),
  • uro zadnjega obroka pred spanjem in uro telesne vadbe,
  • število kofeinskih napitkov (kava, pravi čaj, energijske pijače ipd.),
  • posebne dogodke, ki lahko vplivajo na spanje, kot so popoldanski počitek, povečan napor čez dan, stresni dogodki (npr. prometna nesreča), akutna bolečina, zaradi katere smo vzeli protibolečinsko zdravilo, podatek, ali smo vzeli uspavalo ali kakšno drugo zdravilo, ki ni del rednega zdravljenja.

Izpolnjeni dnevnik spanja pokažemo svojemu zdravniku.

Dnevnik spanja je bil pripravljen v sodelovanju z evropsko strokovnjakinjo za somnologijo izr. prof. dr. Lejo Dolenc Grošelj, dr. med., specialistko nevrologije in klinične nevrofiziologije.

Imate pogosto težave z nespečnostjo?

Preberite več

VPRAŠALNIK

VPRAŠALNIK

Ali vas muči nespečnost?

Odgovorite na 5 vprašanj in preverite,
kako si lahko pomagate.

Izpolnite vprašalnik

Vse avtorske pravice pridržane. Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto